ΧΡΥΣΑ ΗΛΙΑΚΗΛογοθεραπεύτρια

    Η κα Ηλιάκη είναι μία εξαιρετικά καταρτισμένη λογοθεραπεύτρια, με μεγάλη θεωρητική και κλινική εμπειρία. Αρχικά, έλαβε το Πτυχίο της στη Λογοθεραπεία το 2005 από το ΑΤΕΙ Πάτρας. Το 2014 έλαβε το πρώτο της Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή από το τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών, ενώ από το 2020 παρακολουθεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Παιδαγωγική Ψυχολογία στο  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2022 ολοκλήρωσε επιστημονικό σεμινάριο 9μηνης διάρκειας με θέμα Ειδική Αγωγή και Προαγωγή Ψυχικής  Υγείας στο Σχολικό Περιβάλλον από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  (2021-2022). 

    Πέρα από την εξαίρετη ακαδημαϊκή της κατάρτιση, η κα Ηλιάκη εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα της ειδικής αγωγής από το 2005,  έχοντας αποκτήσει εκτενή και πολύτιμη εμπειρία στις εξελικτικές και αναπτυξιακές διαταραχές του λόγου, της επικοινωνίας και της μάθησης. Έχει επίσης εργαστεί ως συνοδός παιδιών με κινητική αναπηρία και αυτισμό στα κατασκηνωτικά  προγράμματα της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης μεταξύ 2005-2007 και το 2014, και ως Λογοθεραπεύτρια στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά, από το 2017 έως το 2019. Επιπλέον, από το 2019 εκτελεί χρέη Λογοθεραπεύτριας στα ΚΕΔΑΣΥ (πρώην ΚΕΣΥ) Αθηνών -τα Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας για τη Διάγνωση, Αξιολόγηση, Συμβουλευτική και Υποστήριξη ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες- παράλληλα με το ιδιωτικό της έργο. Το ειδικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανάπτυξη γλωσσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε παιδιά με γλωσσική-φωνολογική ανωριμότητα, τραυλισμό, αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες.

    Η κα Ηλιάκη παρουσιάζει σημαντικό εθελοντικό έργο, έχοντας συμμετάσχει σε σχετικά προγράμματα τόσο στη χώρα μας (Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και παιδιά μεταναστών σε  συνεργασία με το «Σχολείο Mεταναστών» 2007 -2010), όσο και στο εξωτερικό (Ιταλία: «Ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον» και «Υποστήριξη της  κοινωνικής ένταξης εφήβων», 2011, Ισπανία: «Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στη χρήση ξένων γλωσσών», 2012).

    Τέλος, η κα Ηλιάκη έχει συγγράψει επιστημονικές εργασίες και έχει παρακολουθήσει πλήθος ημερίδων, συνεδρίων και ειδικών σεμιναρίων, συμμετέχοντας σε πολλά από αυτά και ως εισηγήτρια. Ενδεικτικές αναφορές:

    ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

    Εισήγηση στην ημερίδα «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο σύγχρονο σχολείο» από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 1ο ΠΕΚΕΣ Αττικής (26/11/2021). 

    Εισήγηση στην ημερίδα «Υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές  εκπαιδευτικές ανάγκες στο σύγχρονο σχολείο» από την Περιφερειακή Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 1ο ΠΕΚΕΣ Αττικής (05/02/2021).  

    Εισήγηση στο επιμορφωτικό εργαστήριο για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και  μέλη ΕΕΠ «Υποστήριξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες ή/και δυσκολίες  στη συμπεριφορά στο σύγχρονο σχολείο» από την Περιφερειακή Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 1ο ΠΕΚΕΣ Αττικής (02/09/2021). 

    Εισήγηση στην ημερίδα «Υποστήριξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες ή/και  δυσκολίες στη συμπεριφορά στο σύγχρονο σχολείο» από την Περιφερειακή  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 1ο ΠΕΚΕΣ  Αττικής (13/11/2020). 

    Εισήγηση στην ημερίδα «Ζητήματα ειδικής αγωγής και ενταξιακής  εκπαίδευσης στο σύγχρονο σχολείο» από την Περιφερειακή Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 1ο ΠΕΚΕΣ Αττικής. Αθήνα 09/12/2019 και 13/01/2020.  

    Ημερίδα με θέμα «Ενταξιακές προσεγγίσεις στην Προσχολική Εκπαίδευση:  Ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής και εκπαιδευτικής πρακτικής» από το  ΠΜΣ «Ειδική Αγωγή» του τμήματος ΤΕΑΠΗ στο ΕΚΠΑ (15/6/2022).

    7o Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού. Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο για τις  Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Αθήνα 1-3/11/2019.  

    Σεμινάριο Εντατικής Αλληλεπίδρασης από το ΙΕΕΛ με εισηγητή τον κ. Ιωάννη  Βογινδρούκα (10 και 11/11/2018). 

    Σεμινάριο με θέμα: «Γλωσσικές ιδιαιτερότητες σε άτομα με Αυτισμό Υψηλής  Λειτουργικότητας». Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών. Εισηγητής:  Ιωάννης Βογινδρούκας. Αθήνα Φεβρουάριος/2016.  

    Ημερίδα με θέμα: «Οι προκλήσεις της Διγλωσσίας για τον επαγγελματία  Λογοθεραπευτή». Από τον Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων  Λογοθεραπευτών Ελλάδος. Αθήνα 6/9/2014.

     Σεμινάριο με θέμα: «Επίμονος Τραυλισμός – Έμφαση σε εφήβους και ενήλικες» από την Ελληνική και Επιστημονική Ομάδα Λογοπαθολογίας. Αθήνα 17-18  Μαρτίου/2012. 

    Ημερίδα με θέμα : «Τραυλισμός. μία διαταραχή πολλά πρόσωπα» από τον  Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών. Αθήνα 12/11/2011.  

    Βασική Κατάρτιση στο PECS (Σύστημα Επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής εικόνων)  από την εταιρία Pyramid. Αθήνα Δεκέμβριος /2010. 

    Ημερίδα με θέμα : «Μεγαλώνω με Δ.Ε.Π.Υ.» από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης  της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας. Αθήνα 6/3/2010. 

    Εκπαίδευση στο σεμινάριο για την Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας  «Α΄ ΤΕΣΤ». Αθήνα, 12/10/2008. 

    Σεμινάριο με θέμα «Τραυλική Διαταραχή της ροής της ομιλίας στην παιδική  ηλικία». Αθήνα, 15 και 16 Μαρτίου 2008 από την εταιρεία ειδικής αγωγής  “Προσέγγιση παιδιού, εφήβου και οικογένειας”. 

    Συνέδριο με θέμα «Η Ειδική Αγωγή στην Κοινωνία της γνώσης» που διοργάνωσε  η Εταιρία Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδας και ο τομέας Ειδικής Παιδαγωγικής και  Ψυχολογίας του Π.Τ.Δ.Ε. στις 26-29/4/2007.  

    Ετήσιο σεμινάριο με θέμα «Κατασκευή και εμψύχωση κούκλας για ενήλικες» από το Εικαστικό θέατρο κούκλας Πράσσειν Άλογα από τον Οκτώβριο 2006 έως και  τον Ιούνιο/2007. 

    Συνέδριο με θέμα : «Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες – Δυσλεξία» που  διοργανώθηκε από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ειδικής αγωγής,  λογοθεραπείας και συμβουλευτικής του Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθήνα, 20 κ 21/1/2006.

     Σεμινάριο με τίτλο «Μεθοδολογία έρευνας και ανάλυση δεδομένων» το οποίο  διήρκησε από 06/02/06 έως 08/05/06 και οργανώθηκε από το Εργαστήριο  πειραματικής παιδαγωγικής του τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

    Ημερίδα με θέμα : «Φωνολογική Ενημερότητα και ο ρόλος του λογοθεραπευτή» από τον Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος. Αθήνα,  18/4/2006. 

    Διημερίδα με θέμα : «Αυτισμός – Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. Ολιστική  Διεπιστημονική Προσέγγιση» από το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στις  13 κ 14/1/2006. 

    Σεμινάριο με τίτλο «Μαθησιακές δυσκολίες και κατάρτιση προγραμμάτων παρέμβασης», το οποίο διήρκησε από τις 16/2/2005 έως 20/4/2005 και οργανώθηκε  από το Εργαστήριο πειραματικής παιδαγωγικής του τμήματος Φ.Π.Ψ. του  Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισηγήτρια: Κα Δώρα Μαυρομμάτη. 

    Εκπαιδευτική Διημερίδα με θέμα «Πρακτικά Παιδιατρικά Θέματα» που  διοργάνωσε η Παιδιατρική Κλινική του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πατρών.  Πάτρα, 3 κ 4/4/2004. 

    Σεμινάριο με θέμα «Ζώντας με την αφασία» από το τμήμα Λογοθεραπείας ΑΤΕΙ  Πάτρας στις 23/5/2002

    Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Κώφωση, Χθες-Σήμερα-Αύριο» από το Σωματείο  Κωφών-Βαρηκόων Ν.Δ Ελλάδας και το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Πάτρα, 24/11/2001. 

    ΕΡΓΑΣΙΕΣ 

    Διπλωματική εργασία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Ειδική Αγωγή» με  θέμα : «Απόψεις Εκπαιδευτικών για τις Διαταραχές Λόγου: Αντιλήψεις,  Παρεμβάσεις και Σχέσεις Συνεργασίας». 

    Πτυχιακή εργασία στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με θέμα : «Ομιλητική  ακοομετρία: Ανάπτυξη υλικού». 

    “Προβλήματα άρθρωσης, ακοής, και υπερωιοφαρυγγικής δυσλειτουργίας σε  παιδιά με χειρουργημένη υπερωιοσχιστία” ως εργασία στο προπτυχιακό  πρόγραμμα στο μάθημα “Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες”. 

    “Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)” ως  εργασία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο μάθημα “Ψυχοπαθολογία του παιδιού – κοινωνική και μαθησιακή περιθωριοποίηση”.  

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ 

    1. Ν.Τρίμμης, Ε.Παπαδέας, Θ.Παπαδάς, Π.Γκούμας, Χ.Ηλιάκη, Π.Μικρούλη (2007).  Ομιλητική Ακοομετρία : Ανάπτυξη λιστών προσχολικής και σχολικής ηλικίας.  Ελληνική Ακοολογία – Νευρoωτολογία. Πανελλήνια Ιατρική Ακοολογική  Νευροωτολογική Εταιρεία.