Εκρηξεις θυμου!

 In Blog

Τα μικρά παιδιά συχνά έρχονται αντιμέτωπα με συναισθήματα και καταστάσεις που δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Στην προσχολική ηλικία, ο θυμός και η ματαίωση φορτίζουν συναισθηματικά τα παιδιά. Αυτά με τη σειρά τους εκδηλώνουν ξεσπάσματα και συμπεριφορές που μπορεί εύκολα να παρερμηνευτούν, καθώς δεν είναι σε θέση να «τιθασεύσουν» ή να εξηγήσουν αυτό που νιώθουν. Πολλές φορές ένα παιδί κινδυνεύει να χαρακτηριστεί απείθαρχο, χειριστικό ή κακομαθημένο, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται απλά για ένα τρομαγμένο παιδί που βρίσκεται σε πανικό ή απόγνωση, μη ξέροντας πώς να αντιδράσει και πώς να ζητήσει βοήθεια. Συχνά, πρόκειται για ένα παιδί που απλά ψάχνει τρόπο να συνδεθεί μαζί μας, να έρθει κοντά μας. Ο ρόλος μας ως γονέα, εκπαιδευτικού ή θεραπευτή είναι να φέρουμε το παιδί σε επαφή με το συναίσθημά του και να του μεταδώσουμε ηρεμία, ώστε να νιώσει αποδοχή και ασφάλεια, ακόμα και όταν είναι στα «χειρότερά του».

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν «μαγικές συνταγές» για τα πάντα, καθώς το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Όμως αξίζει να θυμόμαστε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, αυτό που αξίζει περισσότερο είναι να διασφαλίσουμε τη σχέση με το παιδί και να προσπαθήσουμε να γίνουμε πρότυπο προς μίμηση. Αν και η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις συχνά μας λυγίζουν και οι αντοχές και η υπομονή μας κάμπτονται εύκολα, ας σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για κάτι προσωρινό και ότι το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει!

Δείτε συγκεκριμένες ιδέες για το τι ενδείκνυται και τι αντενδείκνυται όταν το παιδί βρίσκεται σε έκρηξη:

 

 

Ελπίζουμε οι πληροφορίες αυτές να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την επόμενη έκρηξη! Αν πιστεύετε ότι είναι αδύνατον να οριοθετήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας ή αν πιάνετε τον εαυτό σας συχνά σε απόγνωση, καλό είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας ή να επικοινωνήσετε μαζί μας.  Οι ειδικοί θεραπευτές του Λογοδικτύου  μπορούν μέσω Συμβουλευτικής Γονέων να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις δυσκολίες και να σας ενδυναμώσουν στον γονεϊκό σας ρόλο. Μπορείτε να καλέσετε στο 210-4818160 για να κλείσετε το ραντεβού σας!

Recent Posts

Leave a Comment