ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 In Blog

Της Αναστασίας Σταγιάνου, Παθολόγου Λόγου & Ομιλίας, ΜΑ, ΜSc/CCC-SLP 

ΌΠΩΣ συζητήσαμε στο σχετικό άρθρο μας (δείτε το εδώ), η κοινωνική επικοινωνία είναι ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τον κοινωνικό μας περίγυρο. Αν έχουμε καλές δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας μπορούμε να αλληλεπιδρούμε πιο αποτελεσματικά, χωρίς διαρκείς παρεξηγήσεις και επικοινωνιακά ‘τρακαρίσματα’. Ας δούμε τώρα ποιες είναι μερικές από τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα άτομο στον τομέα αυτό.

Δυσκολίες με την Κοινωνική Επικοινωνία

Ένα άτομο με προβλήματα κοινωνικής επικοινωνίας ενδέχεται:

  • Να πει το λάθος πράγμα ή να συμπεριφερθεί με λάθος τρόπο όταν μιλά. Μπορεί να γελάσει σε λάθος στιγμή ή να αρχίσει να μιλάει για κάτι άσχετο.
  • Να πει ιστορίες που δεν έχουν νόημα.
  • Να χρησιμοποιεί τη γλώσσα, τον λόγο, με περιορισμένους τρόπους. Μπορεί να μην πει “γεια” ή “αντίο” ή “ευχαριστώ” ή μπορεί να φωνάζει αντί να ζητήσει λεκτικά αυτό που θέλει.

Τι ισχύει για τα παιδιά μας;

Τα παιδιά δεν γεννιούνται με έμφυτη γνώση αυτών των κανόνων. Τους μαθαίνουν όμως μεγαλώνοντας και μαθαίνουν να τους ακολουθούν χωρίς να το σκέφτονται. Εάν ένα παιδί έχει πολλά προβλήματα με αυτούς τους κανόνες, μπορεί να έχει διαταραχή κοινωνικής επικοινωνίας ή ακόμα και διαταραχή αυτιστικού φάσματος

Γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε αν το παιδί μας έχει τέτοιου τύπου δυσκολίες;

Τα προβλήματα κοινωνικής επικοινωνίας μπορεί να δυσκολέψουν το παιδί να κάνει φίλους ή να πετύχει στο σχολείο ή -αργότερα στη ζωή του- στην εργασία του. Είναι λοιπόν σημαντικό να το ξέρουμε προκειμένου να το βοηθήσουμε να τα ξεπεράσει. Η έγκαιρη ανίχνευση μιας δυσκολίας οδηγεί στην έγκαιρη παρέμβαση και το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Θέλετε TIPS…για να εξελίξετε την Κοινωνική Επικοινωνία του παιδιού σας; Πατήστε εδώ για να πάτε στο σχετικό άρθρο μας!

Ή καλέστε μας στο 210-4818160! Στο Λογοδίκτυο υπάρχουν έμπειροι και εξειδικευμένοι θεραπευτές που μπορούν να αξιολογήσουν τις δυσκολίες και ανάγκες κάθε παιδιού και να σας προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να σας βοηθήσουν. Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα!

 

Recent Posts

Leave a Comment