Οπτικοκινητικος συντονισμος – παιχνιδια και δραστηριοτητες

 In Blog

Της Πολίνας Ζωνιοπούλου, Εργοθεραπεύτριας

Ο οπτικοκινητικός συντονισμός είναι η δεξιότητα που επιτρέπει στα μάτια να καθοδηγούν τα χέρια με ακρίβεια προκειμένου να εκτελέσουν μια δραστηριότητα.

Γιατί είναι σημαντικός ο οπτικοκινητικός συντονισμός;

Ο καλός συντονισμός των ματιών με τα χέρια μπορεί να βοηθήσει το παιδί σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Αθλητικές δραστηριότητες:  Αποτελεί πολύ σημαντική δεξιότητα για τα παιχνίδια με μπάλες π.χ. βόλεϊ, τένις κ.α. Εδώ, ο οπτικοκινητικός συντονισμός  βοηθά το παιδί να πιάσει, να αποκρούσει ή να χτυπήσει με ένα ρόπαλο μια μπάλα.
  • Γραφοκινητικότητα: Τα μάτια καθοδηγούν το χέρι για τη διαμόρφωση των γραμμάτων και για να βεβαιωθούν ότι παραμένουν εντός των γραμμών.
  • Ανάγνωση: Οι δεξιότητες οπτικού εντοπισμού είναι τεράστιας σημασίας για την ανάγνωση και μπορούν να αναπτυχθούν μέσω των παιχνιδιών και των δραστηριοτήτων που χρησιμοποιούνται για το συντονισμό των ματιών και των χεριών.

  • Δεξιότητες παιχνιδιού και καθημερινής διαβίωσης: Τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν αυτή την δεξιότητα για να φτιάχνουν πύργους με τουβλάκια, να χτίζουν με τα lego, να δέσουν τα κορδόνια τους, να αλείψουν βούτυρο και μέλι στο ψωμί τους ή να μας βοηθήσουν να στολίσουμε την τούρτα τους!

Ενδεικτικές δραστηριότητες – παιχνίδια για την ενίσχυση του οπτικοκινητικού συντονισμού

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να ενισχύσουμε τον οπτικοκινητικό συντονισμό στο παιδί μας; Να μερικές ιδέες:

Για μικρά παιδιά:

  • Κύλισμα της μπάλας: Αυτή η δραστηριότητα είναι υπέροχη για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Βάλτε το παιδί να καθίσει με τα πόδια ανοιχτά και τσουλήστε την μπάλα προς το μέρος του. Το παιδί πρέπει να προσπαθήσει να σταματήσει την μπάλα πριν ακουμπήσει το σώμα του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά την μπάλα και στη συνέχεια να συντονίσει τα χέρια ώστε να σταματήσει την μπάλα την κατάλληλη στιγμή.

  • Μεταφορά αντικειμένων: Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό  παιχνίδι για όλη την οικογένεια που μπορεί να παιχτεί σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Εκτός από τον οπτικοκινητικό συντονισμό, βοηθά την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών του σώματος (αμφίπλευρος συντονισμός). Τα παιδιά στέκονται το ένα πίσω από το άλλο σε μια γραμμή και περνούν την μπάλα / αντικείμενο σε αυτόν που βρίσκεται πίσω τους οδηγώντας την μπάλα πάνω από το κεφάλι, ανάμεσα από τα πόδια. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια μαζί. Κάντε το πιο διασκεδαστικό, μεταφέροντας αντικείμενα από έναν κουβά στην αρχή της σειράς, σε έναν άδειο κάδο στο πίσω μέρος.
  • Πέταγμα και πιάσιμο: Χρειάζεται πολλή συγκέντρωση για ένα νήπιο ή ένα παιδί προσχολικής ηλικίας για να δώσει, να ρίξει ή να πιάσει κάτι προσεκτικά και με τα δύο χέρια! Παίξτε μια ποικιλία παιχνιδιών σε κύκλο ή στην γραμμή όπου οι μπάλες ή τα γεμισμένα σακουλάκια μεταφέρονται προσεκτικά από τον έναν παίκτη στον άλλο. Στη συνέχεια αυξήστε τη δυσκολία πετώντας το αντικείμενο απαλά και βαθμιαία αυξήστε τη μεταξύ σας απόσταση .

Για μεγαλύτερα παιδιά:

  • Χτυπήματα μπάλας: Τοποθετήστε μια μπαλίτσα μέσα σε ένα δίχτυ, δέστε τις άκρες και κρεμάστε την με ένα σκοινί ανάλογα με το ύψος του παιδιού, ώστε η μπάλα να φτάνει στο στήθος του. Δοκιμάστε να πετάτε και να πιάνετε την μπάλα με τα δυο χέρια χωρίς να ακουμπήσει στο σώμα. Χτυπήστε τη μπάλα με ένα ρόπαλο ή μια ρακέτα για να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας ή ζητήστε από το παιδί σας να χτυπήσει να χτυπήσει παλαμάκια ή να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του μεταξύ της ώθησης της μπάλας και της σύλληψής της.
  • Παίξτε μπάλα μόνος πετώντας την στον τοίχο: Μόλις το παιδί σας έχει εξασκηθεί αρκετά με το παιχνίδι με την αιωρούμενη μπάλα, μπορείτε να δοκιμάσετε να πετάει την μπάλα κόντρα σε τοίχο και να την πιάνει. Πειραματιστείτε λίγο για να βρείτε την κατάλληλη απόσταση από τον τοίχο που εξαρτάται τόσο από τον τύπο της μπάλας, όσο και από το πόσο δυνατά τη ρίχνει το παιδί σας. Διατηρήστε αρχείο με τα σκορ του παιδιού και ενθαρρύντε το να ξεπεράσει τον εαυτό του!
  • Κατακόρυφη ρίψη: Πετώντας ένα σακουλάκι ή μια μπάλα στον αέρα και πιάνοντάς το πάλι  εξασκείτε πολύ καλά τον συντονισμό ματιού – χεριού. Αν το παιδί σας τείνει να ρίχνει ακανόνιστες βολές,  οριοθετήστε το χώρο που στέκεται με ένα στεφάνι ώστε να ρίχνει πιο προσεκτικά χωρίς να πρέπει να βγαίνει έξω από τον κύκλο.
  • Πέρασμα χάντρας σε κορδόνι: Οι χάντρες με οπή στο κέντρο και η συμπλήρωση μιας κάρτας ραφής με κορδόνι, είναι εξαιρετικές δραστηριότητες για την ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας και του οπτικοκινητικού συντονισμού. Χρησιμοποιήστε μεγάλες χάντρες και χοντρά κορδόνια αν το παιδί σας δυσκολεύεται.

  • Λαβύρινθοι: Εξασκηθείτε στον οπτικοκινητικό συντονισμό με τους γνωστούς λαβύρινθους όπου το παιδί πρέπει να βρει το στόχο ή την έξοδο χωρίς να βγει έξω από το δρομάκι.

Όπως πάντα, οι δραστηριότητες που είδαμε στο άρθρο μας είναι ενδεικτικές και δεν υποκαθιστούν το θεραπευτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται από τον εργοθεραπευτή και είναι πάντα εξατομικευμένο ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες και το δυναμικό του παιδιού μας. 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή αν προβληματίζεστε για το εάν το παιδί σας χρειάζεται εργοθεραπεία, ελάτε στο Λογοδίκτυο να μας γνωρίσετε από κοντά και να απαντήσουμε κάθε σας ερώτηση. Καλέστε στο 210-4818160 και κλείστε το ραντεβού σας σήμερα!

Recent Posts

Leave a Comment