Δραστηριοτητες για Μικρα Δαχτυλακια!

 In Blog

Της Πολίνας Ζωνιοπούλου, Εργοθεραπεύτριας

Το ξέρατε ότι τα παιχνιδάκια που μας μάθαινε παλιά η γιαγιά με τα δαχτυλάκια (δείτε τη “φωτίτσα” στο όμορφο blog του Δημοτικού Σχολείου Αντίπαρου) είχαν πολλαπλά οφέλη; Εκτός από τη διασκέδαση, τέτοια παιχνίδια εκπαιδεύουν τα δάχτυλά μας να συνεργάζονται και τα προετοιμάζουν για να ζωγραφίσουν ή να γράψουν! Ο επιστημονικός όρος τέτοιου τύπου ασκήσεων είναι ιδιοδεκτικές δραστηριότητες δακτύλων. Οι δραστηριότητες ιδιοδεξίας, γενικότερα, αφορούν δραστηριότητες όπου ο οργανισμός δέχεται πιέσεις/εισροή ερεθισμάτων στους μύες και τις αρθρώσεις. Θεωρούνται γενικά ως ένας τρόπος να βελτιώσουμε την προσοχή, το επίπεδο διέγερσης, την ενημερότητα του σώματος και τον μυϊκό τόνο των παιδιών αλλά και να μειώσουμε τυχόν αμυντικότητες που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί. Μπορούν να περιλαμβάνουν ολόκληρες κινήσεις του σώματος (ώθηση, τράβηγμα, ανύψωση κ.λπ.) ή μέρη του σώματος, όπως τα δάχτυλα, που θα δούμε στο άρθρο μας.

Τα παρακάτω παιχνιδάκια είναι εύκολα, διασκεδαστικά και δεν απαιτούν εξοπλισμό. Μπορούν να γίνουν στο αυτοκίνητο, στο δρόμο για το σχολείο ή ακόμα και την ώρα που το παιδί περιμένει το λεωφορείο! Μπορούμε να τις κάνουμε όσο συχνά θέλουμε, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ως ασκήσεις προθέρμανσης των δακτύλων πριν τις λεπτές κινητικές δραστηριότητες ή τη χρήση εργαλείων στην τάξη.

1. Πιέστε τα δάχτυλα
Ενώστε τις άκρες των δαχτύλων του αριστερού χεριού με τις αντίστοιχες άκρες των δαχτύλων του δεξιού χεριού και πιέστε δυνατά. Κάντε το μπροστά σας, πάνω από το κεφάλι ή ακόμα και πίσω από την πλάτη σας!

2. “Αντιχειρομαχίες”
Θα χρειαστείτε έναν φίλο για παίξετε αυτό το παιχνίδι. Κάντε μια γροθιά με το δεξί σας χέρι, «κλειδώστε» τα δάχτυλά σας με εκείνα του φίλου σας και αφήστε τους αντίχειρές σας ελεύθερους. Αγγίξτε τους αντίχειρες ο ένας του άλλου και δοκιμάστε να πατήσετε τον αντίχειρα του φίλου σας χωρίς τα υπόλοιπα δάχτυλα να φύγουν από τη γροθιά!

3. Αντίθεση αντίχειρα-δαχτύλων
Αγγίξτε με κάθε δάχτυλο διαδοχικά τον αντίχειρα του ίδιου χεριού και μετά κάντε το ίδιο και με το άλλο χέρι. Στην συνέχεια προσπαθήστε και με τα δύο χέρια ταυτόχρονα! Δοκιμάστε πολύ γρήγορα ή πολύ αργά και προσπαθήστε να πιέζετε σκληρά τον αντίχειρά σας.

4. Τσιμπήστε ή Τραβήξτε
Με το ένα χέρι πιέστε τον αντίχειρα και το δάχτυλο δημιουργώντας έναν κύκλο. Κάντε το ίδιο και με το άλλο χέρι «κλειδώνοντας» τους δύο κύκλους σαν τους κρίκους μιας αλυσίδας. Τραβήξτε δυνατά! Δοκιμάστε το και με τα υπόλοιπα δάχτυλα.

5. Πιανίστας
Λυγίστε τα δάχτυλά σας με τις άκρες να αγγίζουν το τραπέζι και προσποιηθείτε ότι παίζετε πιάνο! Παίξτε ένα αργό ή ένα δραματικό κομμάτι, πότε με όλα τα δάχτυλα μαζί, πότε ένα κάθε φορά. Μπορείτε ακόμη να εκτυπώσετε ένα πληκτρολόγιο ή τα πλήκτρα ενός πιάνου για να βοηθήσετε αυτό το παιχνίδι δάχτυλων και να τραγουδήσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια!

6. Χορευτές
Τοποθετήστε τα δάχτυλά σας πάνω στην επιφάνεια του τραπεζιού. Κάντε τα να περπατούν, να πηδούν, να τρέχουν, ακόμη και να χορεύουν. Χορέψτε καν-καν με συντονισμένες κάμψεις και κλωτσιές!

Καλή διασκέδαση!

Πηγή-φωτογραφίες: Your Kids OT

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Έχετε περισσότερες απορίες σχετικές με την ιδιοδεκτικότητα, τις γραφοκινητικές δεξιότητες του παιδιού σας ή την εργοθεραπεία; Ελάτε στο Λογοδίκτυο να μας γνωρίσετε από κοντά και να απαντήσουμε κάθε σας ερώτηση. Οι συναντήσεις με την Επιστημονική Υπεύθυνη είναι πάντα δωρεάν. Καλέστε στο 210-4818160 και κλείστε το ραντεβού σας σήμερα!

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Μαριαντζελα
  Απάντηση

  Πολυ ωραιες ιδεες! Προσπαθησα να τα κανω στη μικρη μου, 22 μηνων, αλλα δε φανηκε να το καταλαβαινει. Πιστευετε οτι ειναι μικρη ακομα? Εχει αρχισει τωρα κ μαθαινει ποιο δαχτυλο ειναι ποιο.

  • Logodiktyo
   Απάντηση

   Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας. Η μικρούλα σας στους 22 μήνες είναι όντως πολύ μικρή για να τα καταφέρνει. Ωστόσο, κρατήστε τις ασκησούλες για το μέλλον, και ειδικά για την ηλικία των 3 ετών και έπειτα. 😉 Με εκτίμηση, Λογοδίκτυο

Leave a Comment