Παιχνιδια με Αφρο

 In Blog

Στο Λογοδίκτυο μας αρέσει πολύ η χρήση του αφρού στην εργοθεραπεία και την προτείνουμε και σε εσάς για το σπίτι! Να τρεις λόγοι γιατί:

  1. Εξελίσσει την Προγραφή: Ξέρουμε ότι τα προγραφικά μοτίβα βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη της γραφής, καθώς είναι η βάση για τα γράμματα που θα χρησιμοποιήσει το παιδί αργότερα. Όσο πιο πολύ εξασκηθεί σε αυτά, τόσο καλύτερα, πιο ευανάγνωστα αλλά και πιο αβίαστα θα του βγαίνουν τα γράμματα όταν πια αρχίσει να γράφει. Ο αφρός ξυρίσματος είναι ένα τέλειο μέσο για να εξασκήσουμε τη λεπτή κινητικότητα και να βελτιώσουμε την προγραφή: απλώνουμε αφρό και πάνω του ζωγραφίζουμε με το δάχτυλο βουναλάκια, κύματα στη θάλασσα, μυτερά δοντάκια, γυριστές ουρίτσες, τετράγωνα σπιτάκια με τρίγωνες σκεπές, σύννεφα με βροχή και ολοστρόγγυλους ήλιους!
  2. Κάνει διασκεδαστική τη Γραφή: Είναι αλήθεια ότι το να γράφεις το ίδιο γράμμα ξανά και ξανά και ξανά σε ένα φύλλο χαρτί δεν μοιάζει να είναι και πολύ δημιουργική εργασία. Όμως το να το γράφεις με το δάχτυλο σε έναν καθρέφτη καλυμμένο με αφρό; Το “κόλπο” είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για παιδιά που αρνούνται να δουλέψουν με το μολύβι. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και η εξάσκηση του παιδιού στην κίνηση του καρπού είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο και στο χαρτί.
  3. Βελτιώνει την Απτική Αμυντικότητα: Το παιχνίδι με τον αφρό βοηθά στην απτική απευαισθητοποίηση και τη μείωση της αισθητηριακής διαταραχής της απτικής αμυντικότητας. Τα παιδιά με απτική αμυντικότητα έχουν μικρή ή καμία ανοχή σε λερωμένα χεράκια, προτιμούν να χρησιμοποιούν μόνο τα δάχτυλά τους όταν βρεθούν σε χώμα ή άμμο και τρέχουν αμέσως να πλυθούν μόλις λερωθούν με οτιδήποτε. Δυσκολεύονται να δεχτούν αγγίγματα, τα ενοχλούν συγκεκριμένες υφές στα ρούχα, ακόμα και στο φαγητό. Στο παιχνίδι με τον αφρό στην εργοθεραπεία, δείχνουμε σεβασμό στην δυσκολία αυτή και καθοδηγούμε το παιδί ώστε να αρχίζει σταδιακά να αγγίζει τον αφρό, για λίγα μόνο δευτερόλεπτα στην αρχή -και αυξάνοντας ελεγχόμενα την ανοχή του.

Τι να δουλέψετε στο σπίτι;

Αν το παιδί σας είναι στον παιδικό σταθμό ή το προνήπιο και του αρέσουν οι προγραφικές ασκήσεις, δοκιμάστε να τις μεταφέρετε στον αφρό. Κάντε κυματάκια, βουναλάκια, βροχή, ήλιους! Όλα θα γίνουν ακόμα πιο διασκεδαστικά και το νηπιάκι σας θα εξελίσσει την κίνησή του χωρίς να το καταλαβαίνει. Αν πάλι έχετε ένα πρωτάκι που δυσκολεύεται στον σχηματισμό των γραμμάτων ή το κουράζει η αντιγραφή στο χαρτί, ο αφρός θα του δώσει το κίνητρο που του λείπει και πολλές δυνατότητες για βελτίωση. Τέλος, μπορείτε απλά να αφήσετε το παιδί να παίξει, να πειραματιστεί και να επεξεργαστεί αισθητηριακά τον αφρό. Απλά απλώστε λίγο σε μία επιφάνεια και αφήστε το να την αγγίξει αν θέλει και όσο θέλει. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ανοίξετε ένα «δρόμο» με το δάχτυλό σας και να του δώσετε ένα αγαπημένο παιχνίδι για να το τσουλήσει στο δρόμο, διασχίζοντας «τα χιόνια».

Tip: αν το παιδί σας εκδηλώνει άρνηση σε κάθε δραστηριότητα προγραφής-γραφής, ακόμα και με τον αφρό, καλό θα ήταν να το διερευνήσετε. Η άρνηση συνήθως πηγάζει από μια αντικειμενική, αληθινή δυσκολία. Αν και αρέσει στους γονείς να λέμε «Μπα, απλά βαριέται!», η επιστήμη έχει αποδείξει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα παιδιά στις ηλικίες αυτές θέλουν να μας ευχαριστήσουν και κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες μας και στις δραστηριότητες που τους δίνουμε. Αν όμως μια πραγματική δυσκολία τα εμποδίζει, τότε εκδηλώνουν συμπεριφορές άρνησης, αντίδρασης ή… βαρεμάρας. Αν σας προβληματίζει η συμπεριφορά του παιδιού, συζητήστε το με τους εκπαιδευτικούς του, τον παιδίατρό σας, έναν ειδικό παιδαγωγό ή εργοθεραπευτή.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τον αφρό;

Για να παίξετε με αφρό, διαλέξτε μία λεία επιφάνεια στο σπίτι που να καθαρίζεται εύκολα, όπως ένα πλαστικό τραπεζάκι, τον πάγκο της κουζίνας, τον καφρέφτη μιας ντουλάπας ή αυτόν του μπάνιου. Απλώστε απλό αφρό ξυρίσματος με τρόπο που να εξυπηρετεί τον στόχο που έχετε θέσει και αρχίστε να ζωγραφίζετε πάνω του με το δάχτυλο. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε συνεχόμενο κυματάκι, καλύτερα να απλώσετε τον αφρό σε σχετικά μικρό φάρδος και μεγαλύτερο μήκος. Αν πάλι θέλετε να σχεδιάσετε ένα σπιτάκι ή έναν ήλιο, αφρός απλωμένος σε ένα τετράγωνο 30 x 30 εκατοστά αρκεί. Για να δείτε ένα σύντομο βιντεάκι μας από την εργοθεραπεία στο Λογοδίκτυο και να πάρετε ιδέες πατήστε εδώ: Παιχνίδια με αφρό

Tip: Να έχετε στο μυαλό σας ότι τόσο το παιδί όσο και ο χώρος γύρω από τον αφρό μπορεί να λερωθούν ελαφρά. Αν και ο αφρός καθαρίζεται πανεύκολα, φροντίστε να έχετε απομακρύνει πράγματα που δεν θέλετε να λερωθούν, ώστε να απολαύσετε και εσείς και το παιδί το παιχνίδι, χωρίς άγχος. Καλή διασκέδαση! 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Ασφαλώς, για ένα παιδί με απτική αμυντικότητα δεν αρκούν τα παιχνίδια που αναφέρουμε εδώ. Χρειάζεται επιστημονική προσέγγιση και συνήθως πρόγραμμα αισθητηριακής ολοκλήρωσης (Sensory Integration) μέσω του οποίου το παιδί θα μπορέσει να αυξήσει την ανοχή του σε απτικά ερεθίσματα. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή αν προβληματίζεστε για το εάν το παιδί σας χρειάζεται εργοθεραπεία, ελάτε στο Λογοδίκτυο να μας γνωρίσετε από κοντά και να απαντήσουμε κάθε σας ερώτηση. Οι συναντήσεις της Επιστημονικής Υπεύθυνης με γονείς είναι πάντα δωρεάν. Καλέστε στο 210-4818160 και κλείστε το ραντεβού σας σήμερα!

Recent Posts

Leave a Comment