Αυξητικες τασεις για τον Αυτισμo

 In Blog

Tης Αναστασίας Σταγιάνου, Παθολόγου Λόγου & Ομιλίας, MA, MSc/CCC-SLP

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι σε παγκόσμια κλίμακα “1 στα 150 παιδιά” υπολογίζεται ότι έχουν αυτισμό σήμερα. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι νεότερες, καλά οργανωμένες επιδημιολογικές μελέτες ανά τον κόσμο δείχνουν αυτό το ποσοστό να είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Η Αμερική είναι μια από αυτές τις χώρες, με εξαιρετική εμπειρία στην οργάνωση επιδημιολογικών μελετών. Και τα επίσημα στοιχεία της για τον Αυτισμό φαίνεται να μιλούν μόνα τους: 1 στα 150 παιδιά το 2000. 1 στα 68 παιδιά το 2012. 1 στα 59 παιδιά το 2014.

Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο παρακολούθησης του Αυτισμού (ADDMτου Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC, το αντίστοιχο του Ελληνικού ΚΕΛΠΝΟ. Σκοπός του Δικτύου είναι να συλλέγει, να καταγράφει και να αναλύει δεδομένα από 11 αμερικανικές πολιτείες σχετικά με όλα τα 8χρονα παιδιά με αυτισμό που βρίσκονται στις πολιτείες αυτές. Για τη συλλογή αυτών των δεδομένων το Δίκτυο χρησιμοποιεί πλήθος αντικειμενικών πηγών: τα αρχεία των δημόσιων σχολείων, των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης (π.χ. Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα), διάφορα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές κ.ά. Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα έκθεση που δημοσίευσε το Δίκτυο μόλις τον περασμένο Απρίλιο, μεταξύ 2012-2014 τα ποσοστά Αυτισμού στις πολιτείες αυτές αυξήθηκαν κατά 15%: από ένα στα 68 παιδιά σε ένα στα 59 παιδιάΣημειώνεται ότι το Δίκτυο ξεκίνησε να καταγράφει και να παρακολουθεί περιστατικά το 2000. Τότε το ποσοστό αυτισμού είχε καταγραφεί ως ένα στα 150 παιδιά. Έκτοτε κάθε νέα καταγραφή αναδεικνύει την αυξητική τάση που συνεχίζουν να έχουν οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στην Αμερική.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ωστόσο είναι ασφαλές να υπολογίσουμε ότι ένα αντίστοιχα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού πάσχει. Και με δεδομένο ότι ο αυτισμός επηρεάζει την οικογένεια ως σύνολο, καθένας μας μπορεί να εκτιμήσει πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν παρέμβασης και υποστήριξης, στο σχολείο, στην εργασία, στην παιδική χαρά, στον παιδότοπο. Είναι χρέος όλων μας η ενημέρωση και η αποδοχή. Και χρέος της πολιτείας να καταγράψει και να υποστηρίξει, με κάθε μέσο και τρόπο, σε όλες τις εκφάνσεις τής καθημερινότητας, την μεγάλη αυτή πληθυσμιακή ομάδα. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Αυτισμό!)

Σε μελλοντικά μας άρθρα θα δούμε τις πιθανολογούμενες αιτίες για την παγκόσμια αύξηση του αυτισμού. Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να βλέπετε όλα τα νέα μας άρθρα και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Ειδική Αγωγή!

Πηγές: ADDM Report 2018, WHO

Έχετε ερωτήσεις σχετικές με την Λογοθεραπεία, την Εργοθεραπεία, την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση; Πατήστε εδώ για να μπείτε στην Αρχική Σελίδα του ΛΟΓΟΔΙΚΤΥΟΥ και να πλοηγηθείτε σε ό,τι σας ενδιαφέρει!

Recent Posts

Leave a Comment