Στάδια ανάπτυξης της μίμησης

Της Διονυσίας Γ. Αλεξανδροπούλου, MS, CCC-SLP, Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας, Long Island University, ΗΠΑ

Μίμηση είναι η ικανότητα να αντιγράφουμε την συμπεριφορά του άλλου. Γιατί είναι σημαντική για ένα παιδί; Γιατί μέσα από τη μίμηση το παιδί μαθαίνει και σταδιακά κατακτά δεξιότητες απαραίτητες για την νοητική, κινητική και μαθησιακή ανάπτυξή του.

Πώς αναπτύσσεται η δεξιότητα της μίμησης;

  1. Η αρχική μορφή της μίμησης ονομάζεται «αμοιβαία μίμηση» (mutual imitation), όπου το παιδί θα μιμηθεί αφότου πρώτα το μιμηθούμε εμείς. Για παράδειγμα: στο στάδιο του μπαμπαλίσματος, το παιδί λέει «μπα-μπα» και εμείς το μιμούμαστε λέγοντας «μπα-μπα». Αυτό χαροποιεί και ενθαρρύνει το παιδί να το ξαναπεί. Τότε παρουσιάζεται η «αμοιβαία μίμηση». Πράξεις όπως το χαμόγελο, τα παλαμάκια κ.λπ. μπορούν να γίνουν αντικείμενο «αμοιβαίας μίμησης» κατά τον ίδιο τρόπο. Σημειώνεται ότι κατά το στάδιο αυτό, το παιδί δεν είναι σε θέση να μιμηθεί έναν ήχο ή μια πράξη που δεν κατέχει ακόμα.
  2. Στο επόμενο στάδιο, το παιδί αρχίζει να μιμείται ήχους και πράξεις που είναι παρόμοια με αυτά που ήδη κατέχει. Για παράδειγμα: το παιδί λέει «μα-μα»∙ ο ενήλικας μιμείται την κίνηση με το στόμα χωρίς όμως να παράγει ήχο. Αρχικά, το παιδί μπορεί να μιμηθεί τον ενήλικα λέγοντας ξανά «μα-μα», και έπειτα να μιμηθεί ακριβώς τον ενήλικα (ανοιγοκλείνοντας το στόμα χωρίς να παράγει ήχο). Τότε είναι που το παιδί μιμείται μια «νέα» πράξη έχοντας επεξεργαστεί πρώτα τον τρόπο εκτέλεσής της.
  3. Τώρα το παιδί μπορεί πια να πειραματίζεται και να εξερευνά νέους ήχους και πράξεις που μοιάζουν με αυτούς/ές που του υποδεικνύει ο ενήλικας (π.χ. πες «παππού»), και με σταδιακά αυξανόμενη αρτιότητα μίμησης. Μπορεί δηλαδή πλέον να μιμηθεί ήχους και πράξεις που δεν είχε από μόνο του παράγει στο παρελθόν.
    Στο τελικό στάδιο, το παιδί μαθαίνει να μιμείται χωρίς υποδείξεις. Για παράδειγμα, θα μιμηθεί την μαμά που καθαρίζει το τραπέζι με χαρτί, θα ανακατέψει με την κουτάλα την κατσαρόλα, θα βάλει το ακουστικό του τηλεφώνου στο αυτί του κ.λπ., πράξεις, δηλαδή, που βλέπει τους γονείς του να κάνουν.