Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ως οικογένεια, ανεξαρτήτως του τι τα προκαλεί, η Συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε καλύτερα μεταξύ σας, να τα κατανοήσετε και να φτάσετε στην επίλυσή τους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές, να μειώσετε τις συγκρούσεις και την ένταση μεταξύ σας και ως αποτέλεσμα να ισχυροποιήσετε τους δεσμούς σας.

Η Συμβουλευτική μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να αποδεχτείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως γονείς με το παιδί σας, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στο πώς μπορείτε οι ίδιοι να μάθετε να διαχειρίζεστε με μεγαλύτερη επιτυχία συγκεκριμένες συμπεριφορές και καταστάσεις.

Ο παιδοψυχίατρος της Ομάδας μας, κος Αστέριος Φλιός και οι εποπτευόμενοί του  παιδοψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές του ΛΟΓΟΔΙΚΤΥΟΥ® παρέχουν υποστήριξη σε γονείς που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν δυσλειτουργικές καταστάσεις μέσα στα πλαίσια της οικογενειακής εστίας, βελτιώνοντας την ζωή όλης της οικογένειας.

Συμβουλευτική Γονέων

Ως αρχή, η συμβουλευτική γονέων στόχο έχει να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και την κατάλληλα καθοδήγηση και υποστήριξη στους γονείς για την καλύτερη ανατροφή των παιδιών τους. Αυτό γίνεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου οι γονείς δεν νιώθουν τύψεις και ενοχές.

Το “επάγγελμα γονιός” μπορεί να μας “γεμίζει” αλλά είναι παράλληλα εξαιρετικά απαιτητικό. Οι ευθύνες που έχουμε ως γονείς είναι τεράστιες:
-να παρέχουμε ένα περιβάλλον αγάπης, φροντίδας και υποστήριξης
-να καλύπτουμε όλες τις βασικές ανάγκες των παιδιών μας (για στέγη, τροφή, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη)
-να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και την συζυγική μας σχέση
-να αναθρέψουμε παιδιά που αύριο θα είναι χρήσιμα μέλη στην κοινωνία.

Οι γονείς καλούμαστε να τα κάνουμε όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στους δικούς μας προσωπικούς αγώνες και να ικανοποιήσουμε και κάποιες δικές μας προσωπικές ανάγκες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με προβλήματα που με τη σειρά τους επηρεάζουν την δυναμική ολόκληρης της οικογένειας, και κάνουν το μεγάλωμα των παιδιών ακόμα πιο δύσκολο. Πιθανά τέτοια προβλήματα είναι:
-Διάσταση ή διαζύγιο
-Δύσκολες συμπεριφορές των παιδιών
-Διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών (π.χ. αυτισμός, καθυστέρηση, μια σοβαρή ασθένεια)
-Οικογενειακή ένταση, επιθετικότητα ή βία
-Έλλειψη αυτοπεποίθησης στο ρόλο του γονέα
-Κατάχρηση ουσιών, εθισμοί
-Θέματα που προκύπτουν από μια δύσκολη εφηβεία
-Θέματα ψυχικής υγείας (π.χ. κατάθλιψη, άγχος)

Η Συμβουλευτική έρχεται να μας βοηθήσει να ξετυλίξουμε αυτό το περίπλοκο “κουβάρι” πρoβλημάτων, να βρούμε ισορροπία και να βελτιώσουμε τη ζωή ολόκληρης της οικογένειας.

Το πρώτο ραντεβού Συμβουλευτικής

Εφόσον αποφασίσετε να απευθυνθείτε στο Λογοδίκτυο για υποστήριξη στον γονεϊκό σας ρόλο, θα συναντήσετε τον ειδικό Ψυχολόγο ή τον Παιδοψυχίατρο. Στο πλαίσιο αυτό, θα νιώσετε ενθάρρυνση να μοιραστείτε τη γνώμη σας και τα συναισθήματά σας. Κατά το πρώτο ραντεβού, ο ειδικός θα σας ζητήσει να μιλήσετε για το τι συμβαίνει και τι θέλετε να αλλάξετε. Στη συνέχεια θα συνεργαστείτε μαζί του για να αποφασίσετε πώς θα προχωρήσετε.

Η συμβουλευτική είναι μια διαφορετική εμπειρία για κάθε άνθρωπο. Το τι θα προκύψει από τις συνεδρίες σας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες της δικής σας οικογένειας. Ένα σύνηθες θετικό αποτέλεσμα της Συμβουλευτικής είναι η σύσφιξη των σχέσεων ή η οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των μελών της οικογένειας και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους.