ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – Με μια ματιά

Λογοθεραπεία είναι το σύνολο των θεραπειών που παρέχονται σε άτομα όλων των ηλικιών, τα οποία παρουσιάζουν δυσκολίες στην ομιλία, το λόγο ή τη φωνή. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί «να μιλήσει πιο καθαρά». Αλλά όχι μόνο αυτό. Μπορεί να το βοηθήσει να επικοινωνήσει πιο αποτελεσματικά, να κάνει γνωστές τις ανάγκες του, να δομήσει τον λόγο του, να βελτιώσει την άρθρωσή του, να οργανώσει τη σκέψη του, αλλά και να αποκτήσει ή να διευρύνει τις κοινωνικές δεξιότητές του, να βελτιώσει την προσοχή και τη μνήμη του και πολλά, πολλά άλλα. Είναι λοιπόν ένας τομέας που ασχολείται με μεγάλο εύρος δεξιοτήτων και είναι απαραίτητη σε πολλές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, οι διαταραχές άρθρωσης, ο τραυλισμός, η λεκτική δυσπραξία κ.ά.

Το παιδί μου χρειάζεται λογοθεραπεία;

Κάθε παιδί ακολουθεί τη δική του πορεία ανάπτυξης, κατακτώντας δεξιότητες με τον δικό του ρυθμό. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι συγκεκριμένοι, κοινά αποδεκτοί «αναπτυξιακοί σταθμοί», η ηλικία δηλαδή που περιμένουμε από ένα παιδί να κατακτήσει μια δεξιότητα που θεωρείται “ορόσημο” (όπως π.χ. η βάδιση). Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε κάποια τέτοια ορόσημα που αφορούν τον λόγο και την επικοινωνία:

Τα βασικά αναπτυξιακά στάδια του λόγου

  • Έως 6 μηνών: – Το μωρό αντιδρά σε ήχους, κοιτάει ή στρέφει το κεφάλι προς την πηγή τους – Παράγει ήχους
  • Έως 12 μηνών: – Καταλαβαίνει απλές οδηγίες – Λέει «μαμά»-«μπαμπά» – Γυρίζει όταν ακούει το όνομά του
  • Έως 18 μηνών: – Καταλαβαίνει απλές οδηγίες και προτάσεις – Κατονομάζει οικεία αντικείμενα – Λέει καινούριες λεξούλες κάθε μέρα
  • Έως 2 χρονών: – Καταλαβαίνει σύνθετες οδηγίες («Πάρε το ποτήρι και βάλε το πάνω στο πιάτο») – Λέει προτάσεις με 2-3 λέξεις
  • Έως 3 χρονών: – Καταλαβαίνει απλές ιστορίες – Φτιάχνει προτάσεις με 4-5 λέξεις – Κάνει ερωτήσεις – Χρησιμοποιεί πληθυντικό και προθέσεις
  • Έως 4 χρονών: – Η ομιλία του παιδιού μοιάζει πια πολύ με αυτήν των ενηλίκων, με σωστή γραμματική και σύνταξη, και με σχετικά καθαρή άρθρωση (αν και μπορεί να μην λέει ακόμα καθαρά κάποιους φθόγγους, π.χ. το ρω, το θήτα, το δέλτα, το σίγμα).

Αν η εικόνα του παιδιού σας αποκλίνει από τα ενδεικτικά αυτά στοιχεία, καλό θα ήταν σε πρώτη φάση να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με τον Παιδίατρό σας. Έπειτα, ανάλογα και με τις σκέψεις του Ιατρού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Λογοδίκτυο και να ζητήσετε να γίνει μία πιο στοχευμένη λογοθεραπευτική αξιολόγηση.

 Συχνές διαταραχές που απαιτούν λογοθεραπευτική παρέμβαση

Πολλές φορές, παιδιά που αποκλίνουν από τα ορόσημα που προαναφέραμε μπορεί να παρουσιάζουν μία διαταραχή του λόγου, της επικοινωνίας, της άρθρωσης ή της ροής της ομιλίας. Στα κουτάκια παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις πιο συχνές διαταραχές που βλέπουμε στη Λογοθεραπεία:

ΑΥΤΙΣΜΟΣ
ΑΥΤΙΣΜΟΣ
Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος είναι μία έντονη δυσκολία στη φαντασία και στην ‘κοινωνική επικοινωνία’ (πραγματολογία). Το παιδί μοιάζει να “μην ξέρει πώς να επικοινωνήσει”, δηλαδή δεν υιοθετεί τις συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για την κοινωνική ζωή. Κάθε άτομο με αυτισμό μπορεί να παρουσιάζει πολύ διαφορετική εικόνα από ένα άλλο...
ΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
ΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Οι αρθρωτικές και φωνολογικές δυσκολίες είναι ένας ευρύς όρος που καλύπτει διάφορες διαταραχές της ομιλίας/άρθρωσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν τέτοιου τύπου δυσκολίες με λέξεις όπως: “το παιδί δεν μπορεί να πει κάποια γράμματα”, “δεν μιλάει καθαρά”, “δεν λέει το /s/”, “δεν λέει το /r/”, “μπερδεύει το θ με το φ”.
Στην πραγματικότητα, οι δυσκολίες αυτές μπορεί να αφορούν σε πολλά πράγματα
ΛΕΚΤΙΚΗ ΔΥΣΠΡΑΞΙΑ
ΛΕΚΤΙΚΗ ΔΥΣΠΡΑΞΙΑ
Η Λεκτική Δυσπραξία (Childhood Αpraxia of Speech-AOS) είναι μία πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να βάζει στη σειρά και να λέει ήχους, συλλαβές και λέξεις. Το παιδί ξέρει τι θέλει να πει, αλλά το μυαλό δεν δίνει τις σωστές εντολές ώστε να βγει σωστή ομιλία. Έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα το παιδί να έχει φτάσει 2,5-3 χρονών και να μην λέει ακόμα ούτε βασικές λεξούλες, ή το λεξιλόγιό του να είναι περιορισμένο σε 15-20 έννοιες-λέξεις.
ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ
ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ
Ο τραυλισμός είναι μία πάθηση που επηρεάζει την ομαλή ροή της ομιλίας. Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να κομπιάζουμε κάπου-κάπου, αλλά αυτό που ξεχωρίζει τον τραυλισμό είναι το είδος και η συχνότητα αυτού του “κομπιάσματος”. Ο τραυλισμός αρχίζει συνήθως μεταξύ 2 και 5 ετών. Κάποιες φορές μπορεί να αρχίσει στο Δημοτικό, σπανιότερα κατά την εφηβεία, και ακόμα πιο σπάνια κατά την ενήλικη ζωή.