ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ – Με μια ματιά
Όλοι οι γονείς νιώθουμε λίγο ανήμποροι μπροστά στην ανακάλυψη μίας μαθησιακής δυσκολίας. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι! Γιατί πολύ συχνά αυτή η δυσκολία δεν γίνεται εμφανής πριν το Δημοτικό κι ακόμα και τότε, μπορεί να μην εντοπίζεται με ευκολία. Οπότε, μας πιάνει το άγχος, αναρωτιόμαστε “τι πήγε στραβά” και βέβαια “τι ακριβώς είναι αυτό και τι κάνουμε τώρα;”
Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες;
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα έχουν φυσιολογική έως και αυξημένη νοημοσύνη. Επίσης, κάθε παιδί μπορεί να παρουσιάζει διαφορετικού τύπου δυσκολία και να μην έχει πρόβλημα σε όλα τα μαθήματα (π.χ. να έχει δυσκολία μόνο στο γράψιμο, ή μόνο στα μαθηματικά). Η δυσλεξία, για παράδειγμα, αφορά στην ανάγνωση και είναι μία μόνο από τις πολλές μαθησιακές δυσκολίες.
Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι πρόβλημα νευρολογικής φύσης. Πρόκειται για μία εκ γενετής (ίσως κληρονομική) διαφοροποίηση του εγκεφάλου, η οποία επηρεάζει τις βασικές ψυχολογικές διαδικασίες με τις οποίες κατανοούμε ή χρησιμοποιούμε τον γραπτό ή τον προφορικό λόγο. Το πρόβλημα μπορεί να εκδηλώνεται ως δυσκολία στο να ακούμε, να μιλάμε, να σκεφτόμαστε, να γράφουμε, να διαβάζουμε ή να λύνουμε πράξεις.

Ποια είναι τα συνήθη Συμπτώματα;
Όλα τα παιδιά μπορεί σε κάποια στιγμή της ανάπτυξής τους να εμφανίσουν κάτι από τα παρακάτω. Αυτό που ξεχωρίζει το παιδί που έχει πραγματική δυσκολία είναι το πλήθος και επιμονή των συμπτωμάτων. Τα πιο χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

Στη Γραφή
- Μπερδεύει γράμματα (π.χ.”να βούμε” αντί “να δούμε”)
- Παραλείπει γράμματα (π.χ.”λιμνάκι” αντί “λιμανάκι”)
- Παραλείπει, μεταθέτει ή επαναλαμβάνει συλλαβές
- Δυσκολεύεται να μάθει ορθογραφία
- Κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη (π.χ. “πρέπη” αντί “πρέπει”)
Στην Ανάγνωση
- Αργεί να διαβάσει μια λέξη ή μια πρόταση
- Διαβάζει άλλη λέξη αντί αυτής που πρέπει (π.χ. “χελωνάκια” αντί “χελιδονάκια”)
Στη Γραπτή Έκφραση
- Έχει φτωχή σύνταξη όταν γράφει μία έκθεση
- Χρησιμοποιεί περιορισμένο λεξιλόγιο
- Γράφει χωρίς “χρώμα”
Στα Μαθηματικά
- Δεν θυμάται τα σύμβολα/πρόσημα (+, – κλπ)
- Δυσκολεύεται να κατανοήσει τι ζητά ένα πρόβλημα και να το λύσει
- Δυσκολεύεται να θυμηθεί την σειρά των βημάτων που απαιτούνται για να γίνει μία πράξη (π.χ. στην αφαίρεση: ποιος αριθμός πάει πάνω, ποιος κάτω, τι κάνουμε μετά)
Στην Επεξεργασία Κειμένου
- Δυσκολεύεται να αποδόσει προφορικά ένα κείμενο
- Στην ανάκληση κειμένου παραθέτει πληροφορίες τυχαία, χωρίς να τηρεί την σειρά του κειμένου
- Χάνει το νόημα του κειμένου, επιμένει σε λεπτομέρειες


Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί επίσης να παρουσιάζει συμπτώματα σε άλλους τομείς που είναι απαραίτητοι για την μάθηση:
- Δυσκολία συγκέντρωσης και έλλειψη προσοχής
- Φτωχή μνήμη
- Δυσκολία στο να ακολουθεί οδηγίες
- Γενικότερη έλλειψη οργάνωσης
- Δυσκολίες συντονισμού των χεριών
- Δυσκολία να μάθει το αλφάβητο
- Δυσκολία στην κατανόηση εννοιών ή λέξεων
- Γενική καθυστέρηση στον λόγο, “παιδικός” λόγος
- Δυσκολία να λέει την ώρα ή να ξεχωρίζει Δεξί-Αριστερό
Εντοπίστε έγκαιρα!
Οι μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να εντοπίζονται όσο πιο νωρίς γίνεται. Ήδη από τα Χριστούγεννα της Α΄Δημοτικού ή εφόσον το παιδί έχει κλείσει τα 6 χρόνια, έχουμε σταθμισμένους τρόπους να διερευνήσουμε τις ενδείξεις ύπαρξης τέτοιων δυσκολιών. Πολλά παιδιά με δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες τα οποία εντοπίστηκαν σε μεγάλη ηλικία έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση εξαιτίας των προβλημάτων στο σχολείο και των συσσωρευμένων απογοητεύσεων.
Οι μαθησιακές δυσκολίες που δεν εντοπίζονται οδηγούν σε χαμηλότατη αυτοεκτίμηση, σχολική φοβία και άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο, ακόμα και σε κατάθλιψη. Αντίθετα, ένα παιδί που έχει εντοπισθεί εγκαίρως μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά. Η θεραπεία επικεντρώνεται στις συγκεκριμένες δυσκολίες κάθε παιδιού, δίνοντάς του τρόπους και εργαλεία ώστε να τις ξεπερνά και να αρχίζει να βελτιώνεται σημαντικά και στο σχολείο. Η οικογένεια καθοδηγείται σωστά και ολοκληρωμένα ώστε να βοηθά το παιδί πιο αποτελεσματικά στο σπίτι.
Για τον εντοπισμό αυτών των δυσκολιών χρειαζόμαστε τη συμβολή ενός Ψυχολόγου ή Ειδικού Παιδαγωγού με ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες. Ο ειδικός αυτός με τη χρήση συγκεκριμένων δοκιμασιών καθώς και σταθμισμένων εργαλείων ή/και ψυχομετρικών τεστ μπορεί να διερευνήσει το μαθησιακό προφίλ του παιδιού μας. Επίσης, μπορεί να εκτιμήσει τη νοητική, κοινωνική και συναισθηματική κατάσταση του παιδιού και τη γενικότερη συμπεριφορά του για να αξιολογήσει τον τρόπο που αυτά μπορεί επηρεάζουν τη διαδικασία της μάθησης.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!